12. Van jezelf houden

Afbeelding

Hoe kan ik van mezelf houden?

Het vorige stukje (nr. 11) heeft je misschien verbaasd: je kunt niet van anderen houden als je niet eerst van jezelf houdt! “Je moet je naaste liefhebben als jezelf.” Dat is lastiger dan je denkt.

Sommigen zien het houden van zichzelf als een uitspatting, iets waar ze eigenlijk geen geld voor hebben, maar waar ze toch blij van zouden kunnen worden. Maar dat soort zelfverwennerij is altijd maar heel vluchtig. Er zijn mensen die het moeilijk vinden om van zichzelf te houden vanwege diepe minderwaardigheidsgevoelens.  “Ik kan nooit worden als die ander” “Daar kan ik nooit aan voldoen!” Ze vergelijken zich met anderen, een ongezonde gewoonte volgens de apostel Paulus (zie 2 Korintiërs 10:12).

Anderen kleineren zichzelf omdat ze ernstige fouten hebben gemaakt of in een bepaalde zonde zijn blijven hangen. Ze moeten nog leren dat God hen genadevol van die lasten uit het verleden wil bevrijden als ze hem om vergeving vragen.

De sleutel tot het kunnen houden van jezelf is het naar jezelf leren kijken zoals Jezus dat doet. In zijn ogen ben je ongelooflijk kostbaar. Hij houdt van je, heeft je met zijn Geest vervuld, deelgenoot gemaakt van  zijn Gemeente, en je een  unieke taak gegeven hier op aarde. Iets wat alleen jij kunt doen. In Christus ben je een heel bijzonder iemand!

Iemand van wie God zoveel houdt, iemand met een gezond zelfbeeld en een goed geweten, zo iemand kan van zichzelf houden en van daaruit ook van zijn ‘naaste’.

Sleutelvers

“Ik loof u voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan, wonderbaarlijk is wat U gemaakt hebt.”

Psalm 139:14.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s