25. Leven in deze wereld.

Image

Hoe bewaar ik mijn evenwicht in het dagelijks leven?

Een van de grote uitdagingen van het leven als christen is hoe we ons verhouden tot de wereld om ons heen. Vaak zien we collega’s en vrienden dingen doen die niet passen bij onze normen en waarden. We kunnen daarbij op twee manieren de fout ingaan:

  • Onszelf isoleren, in ons eigen kringetje blijven. Maar dan heeft onze omgeving weinig of niets aan ons. Wij zijn voor de mensen om ons heen vaak de enige ‘Bijbel’ die voor hen leesbaar is.
  • Onszelf aan onze omgeving aanpassen, ongeveer zoals een kameleon dat doet. Maar dat is juist niet wat God van ons vraagt. Er zijn zaken die niet ter discussie staan, maar toch moeten onszelf niet afsluiten, maar juist het verschil maken (zie Maleachi 3:18, 1 Korintiërs 9:19–22).

Jezus heeft laten zien hoe dat moet. Hij leefde voluit in deze wereld, zonder erin op te gaan. Hij stapte op mensen af zoals ze waren, maar zonder compromis.

We zouden eigenlijk als de Golfstroom moeten zijn, die door het koude water van de Atlantische Oceaan stroomt. De Golfstroom is ín de oceaan, maar houdt zijn eigen koers en temperatuur. Op dezelfde manier leven christenen hier op aarde, zonder volledig op te gaan in het aardse. We moeten blijven wie we zijn en toch de samenleving op een positieve manier beïnvloeden. We zijn ín de wereld, maar niet ván de wereld.

Sleutelvers

Jezus over zijn volgelingen: “Ze horen niet bij de wereld, zoals ik niet bij de wereld hoor.”

Johannes 17:16.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s