Afgewezen

Al een jaar of drie doe ik af en aan vertaalwerk voor een (christelijke) organisatie. Het een en vertalenander is ook al gepubliceerd. Een klein half jaar geleden werd mij gevraagd een serie van 4 boeken te vertalen. Drie heb ik er inmiddels ingestuurd, de vierde was voor driekwart klaar. Vandaag werd ik gebeld met de nogal schokkende mededeling dat ik het vertalen wel kon staken, want mijn eerdere werk was gewogen en te licht bevonden. Correcties zouden te veel tijd vragen, want het was zo slecht dat een professionele vertaler (tegen betaling natuurlijk) van nul af zal moeten beginnen.

Met twee dingen heb ik moeite. Dit is niet de eerste vertaalklus die ik heb gedaan. Ik weet dat ik, voor iemand die dit gratis en voor niks doet, altijd goed werk aflever. Taalgevoel is iets wat je meekrijgt. Daar hoef je niet trots op te zijn, maar als je anderen ermee kunt helpen is dat mooi meegenomen. Als die het vervolgens maar niks vinden, dan moet je dat accepteren.

Het tweede pijnpunt is dat ze me een paar maanden hebben laten zitten vertalen, terwijl ze eigenlijk al wisten dat ze het niet gingen gebruiken. Nu zie ik dit niet helemaal als verloren tijd, want je leert er altijd wat van en het houd je van de straat. Maar aan de andere kant, ik had  leukere en misschien ook wel nuttiger dingen kunnen doen in die tijd. En zo blijkt maar weer dat Jezus het bij het rechte eind had toen Hij zei: Want de kinderen van deze wereld zijn onder elkaar  verstandiger dan de kinderen van het licht’ (Lucas 16:8). Inderdaad is het zo dat je als vrijwilliger bij de ‘kinderen van de wereld’ vaak meer waardering krijgt. Zo zou het niet moeten zijn …

One thought on “Afgewezen

 1. Dit is nu precies de “christelijke” dekmantel waarvan ik geloof dat niet christenen tegen houdt om werkelijk het geloof te onderzoeken. Natuurlijk is het ieders eigen verantwoording om al dan niet God te zoeken, maar tegelijk hebben ook wij de verantwoording integer te zijn. Als na het eerste boekje de kwAliteit onvoldoende zou zijn gebleken was het integer geweest toen te zeggen dat ze niet langer met je in zee willen.
  Weet je ik luisterde afgelopen week een preek waarbij gezegd werd dat christenen het geloof wel heel licht nemen. Met name het geloof in Christus gebaseerd op een eenmalige keuze stond daarin centraal. Een werkelijke keuze is echter voortschreidend geloof ik. Wat niet wil zeggen dat men geen fouten meet maakt na het aanvaarden van Gods genade, maar van daaruit ook lerende dat we verantwoording hebben te dragen. Integriteit is daar zeker een onderdeel van. Helaas kom ik dat nog weinig tegen in “ons” evangelisch wereldje. Veelal haalt men de schouders op en maakt een opmerking over het maken van fouten en mens zijn en wijzen dan gemakshalve naar de genade van Christus.
  Voor alle duidelijkheid: ik vind zeker niet dat we terug moeten naar de wet, maar veel mensen verschuilen zich achter goedkope genade en vergeten dat God behalve genadig ook een God van waarheid is.
  Nu kan ik niet bepalen of de opdrachtgever dezelfde motivatie heeft, maar het heeft er de schijn van.
  Balen man. Wens je een leuke nieuwe klus toe.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s